De nuttige toepassing van de aanvullingsgrond op de terril Saint-Jacques is gedekt door een stedenbouwkundige vergunning uit 2013.
Het project is vergund door het Waalse Gewest. Er zal zo'n 3 miljoen ton aanvullingsgrond aangevoerd worden. Die grond moet de steile hellingen stabiliseren en de site herprofileren en moet voldoen aan strenge criteria op het vlak van geotechnische en milieukwaliteit.
Geotechnisch gezien, wordt de grond tot dunne lagen samengeperst, met buitenhellingen van niet meer dan 8/4 (26° horizontaal) om de stabiliteit van het geheel en de weerstand tegen erosie te waarborgen. De grond wordt pas definitief aangebracht als het watergehalte ervan verzoenbaar is met de verdichtingswerken.
Op milieuvlak stemmen de gehaltes aan micropolluenten van de grond overeen met de niveaus die door de huidige wetgeving zijn toegestaan, zodat de grond compatibel is met het toekomstige gebruik van de terril.
De gehaltes worden gecontroleerd vóór elke partij grond wordt gebruikt en daarna via een jaarlijkse campagne van boringen, op vrijwillige basis. De Société d’Exploitation du Terril Saint-Jacques (SETSJ) wil volop de kaart van de duurzaamheid trekken, met een sterk ecologisch en maatschappelijk luik.
De aangevulde gronden op de terril Saint-Jacques houden geen enkel gevaar in voor de menselijke gezondheid, de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater (de grondwaterlaag van de Houiller, die overigens niet voor consumptiedoeleinden wordt gebruikt).
Het project houdt rekening met de eisen voor de ontwikkeling van het ecosysteem. De terril is opgesplitst in 17 zones en de gronden worden gefaseerd aangevuld volgens de vereisten van migratie en een geleidelijke acclimatisatie van plant- en diersoorten in de beschermde gebieden die niet zullen worden beïnvloed door de werken. De heraanleg zal dus gebeuren zonder schade voor de biodiversiteit, zoals blijkt uit de evolutie van de populaties die uit de inventarisaties naar voren komen.
Het engagement van SETSJ
SETSJ:
- Zorgt ervoor dat de gronden die worden hergebruikt op de terril Saint-Jacques onschadelijk zijn;
- Voert de heraanleg uit volgens de regels van de kunst;
- Neemt alle nodige maatregelen om te garanderen dat het project geen enkel risico inhoudt voor de menselijke gezondheid en het milieu;
- Volgt het sociaal en ecologisch aspect van het project op volgens de geldende best practices.
SETSJ en duurzame ontwikkeling
Tegelijk met de aanvulling van grond wilden we op eigen initiatief en met eigen middelen een uniek project ontwikkelen om de site vanuit sociaal en ecologisch standpunt op te waarderen. Dat zal gebeuren vanuit dezelfde duurzame filosofie van de groep en zijn zusterbedrijven: enerzijds willen we een rendabele economische activiteit creëren die lokale werkgelegenheid genereert en anderzijds willen we de site ontwikkelen op ecologisch en sociaal vlak.
Het project voor de heraanleg van de terril Saint-Jacques kadert volledig in een aanpak van duurzame ontwikkeling:
- Op milieuvlak:
- vermindering van de koolstofimpact, de uitstoot van fijne deeltjes en het brandstofverbruik door gebruik te maken van een nabijgelegen site, dicht bij het verwerkingscentrum, en door het langeafstandsvervoer te beperken.
- een einde maken aan de overlast die wordt veroorzaakt door sluikstorters;
- bescherming van de soorten en ontwikkeling van de biodiversiteit.
- Op sociaal/maatschappelijk vlak:
- lokale werkgelegenheid creëren;
- aanleg van een groen recreatiegebied binnen de Ecopôle zodra de herprofilering van de terril afgerond is;
- aanleg van een wandelgebied en een didactische ruimte.
- Op economisch vlak:
- verdere uitbouw van de activiteiten van de groep Roton Environnement;